Rola właściwej diety w zapobieganiu chorobom wieku starszego - spotkanie z dietetykiem

Opublikowano: poniedziałek, 11 April 2016

W dniu 8 kwietnia 2016 r. w Powiatowej Bibliotece Publicznej w Białobrzegach odbyło się spotkanie z dietetykiem klinicznym - Panią Martyną Walecką.

Pani dietetyk przygotowała prezentację, w której omówiła najważniejsze choroby neurodegeneracyjne, takie jak: udar, otępienie naczyniowe, Alzheimer, Parkinson, stwardnienie rozsiane. Przedstawiła ich objawy oraz rolę pożywienia w zapobieganiu chorobom wieku dojrzałego.

Zwróciła uwagę na rolę wolnych rodników, stanów zapalnych, otyłości brzusznej oraz cukrzycy w powstawaniu chorób neurodegeneracyjnych. Uczuliła także na szkodliwe dla mózgu substancje, które mogą być obecne w diecie. Są to m. in.: pestycydy, aspartam, glutaminian sodu, azotany i azotyny, rtęć, statyny (w lekach obniżających cholesterol), utwardzone tłuszcze roślinne, cukier, sól.

Omówiła także najważniejsze zasady prawidłowego żywienia, w tym rolę tłuszczy, ryb i owoców morza, warzyw i owoców, błonnika, niektórych przypraw (np. kurkuma, imbir), flawonoidów (zielona herbata), witaminy D3, itp.

Zachęcała do stosowania różnorodnej, dobrze zbilansowanej diety, picia dobrej jakości wody oraz do aktywności fizycznej, która na równi z prawidłowym odżywianiem przyczynia się do utrzymania zdrowia i urody.

 

 

Odsłony: 1039